Fånga Ljuset

En fotografs dagar, teknikfrågor, erfarenheter och upplevelser.

Fånga Ljuset i Lightroom

Hej alla Fotografer här på FS!

Mitt första blogginlägg någonsin, kommer att handla om hur man förändras med tekniken vi lever i. Jag kommer ihåg när jag som liten grabb fick hålla i mina föräldrars kamera för första gången. Det var en spännande och nyfiken känsla i slutet av 60-talet. Att man kunde få vad som helst att fastna där inne i kameran genom att titta igenom den och trycka på knappen, visserligen fick vi vänta en vecka eller två innan bilderna kom till fotoaffären, och det var som att vänta på jultomten.

När jag var 12 år så hade jag tjänat in 600 :-på att bl.a. dela ut reklam och pantat tomglas, och på sommaren kunde jag köpa min första egna kamera för 595:- vilket var mycket på den tiden. Problemet var väl att filmen och framkallningen kostade en del också, så det blev mycket "torrtryckningar" mellan inköpen av filmrullar. Kameran var för övrigt en Yashica med ett 35mm objektiv på bl. 2,8 och med ställbar ASA på mellan 100-1600.

Mitt fotointresse har hållit i sig under alla år, men det skedde ett rejält uppsving när den digitala tekniken gjorde sitt intrång i fotovärlden, och jag köpte min första digitala kamera i slutet på 90-talet. Den var en Sony, och den väldigt dyr med ännu dyrare minneskort, men vilken höjdare att kunna fånga ljuset direkt i kameran och sedan ta sladden till datorn och titta på resultatet. Jag hade Minolta som "mitt" märke under många år och när Sony köpte upp dem så blev det Sony för min del. Idag har jag en Sony a900 som jag trivs mycket bra med även om det alltid finns saker som går att förbättra, en av dessa är arbetsflödet. Jag har nämligen blivit mer och mer förtjust i att fånga ljuset på sensorn än att sitta framför datorn alldeles för länge och framkalla, justera och putsa. Under de senaste åren har jag försökt att hitta genvägar utan att tumma på kvalitén och glädjen med den digitala tekniken och nu känns det som jag spenderar mera tid  med kameran än datorn.

Min följeslagare heter numera Adobe Photoshop Lightroom 2, och det finns massor med möjligheter att hitta och ställa in sitt eget arbetsflöde, vilket jag tycker mig ha gjort nu. Det finns även väldigt mycket nedladdningsbara gratis förinställningar sk. presets att hämta på nätet. det börjar även komma en del plugins som är gjorda för Lightroom 2, och jag har köpt den som jag ansåg mig behöva nämligen Nik Dfine 2.0, den rekommenderar jag verkligen eftersom brusreduceringen i Lightroom 2 inte är kompis med min Sony a900 på ISO-tal över 1600. 

Ni kan ladda ner en gratis testversion som fungerar i 15 dagar på följande ställe:

http://www.niksoftware.com/dfine/en/entry.php

Och om ni vill köpa den efter testperioden så kostar den 118 Euro.

Jag vet inte om era datorskärmar återger det så bra, men mina testbilder här nedanför visar att Nik Dfine 2.0 gör ett väldigt bra jobb tycker jag, och det är mycket smidigt att kunna göra brusreduceringen direkt i Lightroom 2, så mitt arbetsflöde är definitivt snabbare och därmed har jag fått mycket mer tid att vara ute med kameran i handen.

Här kommer några testbilder som är tagna med ISO 3200 i raw, den ena körde jag med Nik Dfine 2.0 den andra utan.

Med Dfine 2.0

Med Dfine 2.0

Utan Dfine 2.0

På lördag den 13/6 ska jag fotografera mitt första officiella bröllop, och det känns både roligt och spännande. Det finns väl bara en liten detalj som nog oroar både mig och brudparet, nämligen vädret eftersom det är ett utomhus bröllop. Men det har hänt förr att SMHI haft fel, och vi hoppas nu att den gången blir på lördag så att brudparet får många fina bilder av mig från deras högtidsdag.

Hoppas att ni alla får en fin fotosommar, och att ni fortsätter att dela med er av kunskaper och fina bilder här på FS.

Mv//Peter Sundell

 

Inlagt 2009-06-11 17:29 | Läst 8208 ggr. | Permalink
Jag ber att få önska dig välkommen till bloggvärlden också då.. Ytterligare en effekt av den digitala eran... :)

Och lycka till med bröllopsfotograferingen!

/Jenny
Svar från Peter Sundell 2009-06-11 22:52
Tack för det Jenny!

Visst är det skönt med teknikens under:-)

Mv//Peter Sundell
Hej Peter

Då är vi 2 som hoppas på att SMHI ska ha mycket fel.... jag ska plåta ett inomhus bröllop.... men de officiella bilderna ska ju tas utomhus.... OM det går vill säga... inte nopg med regnet.... det ska ju blåsa oxå!!... vilket jag tycker är värst... då kan man inte hitta någon plats alls :)

Men lycka till :)

hilsen
jens christian
Svar från Peter Sundell 2009-06-11 22:56
Hej Christian!

Vi får nog överväga att muta väderguden:-)
Hoppas att det löser sig för oss båda, och även våra kollegor här på FS, som kanske också ska fotografera en viktig högtid dessa dagar.

Mv//Peter Sundell
Kan bara instämma i lovorden om Lightroom, nu för tiden är det ytterst sällan, som jag startar PS, skulle tro att det är mer än 99% av bilderna, som bara går genom LR.

En fin fotosommar till dig med :-)
Svar från Peter Sundell 2009-06-11 22:58
Tack för det Jörgen!

Det är nog samma här, max 1 % av mina bilder tar omvägen förbi "vanliga" Photoshop, och det känns bara bra:-)

Mv//Peter Sundell(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?